Uppsala Marathon!
Den 26/10 är det dags för Uppsala Marathon!
Jag erbjuder deltagarna 15% rabatt på nybesök/återbesök för akupunkturbehandling inför, och 3 veckor efter loppet. Erbjudandet gäller mot uppvisande av nummerlapp/startnummer från och med idag, 23/9, till och med den 15/11, så att man har möjlighet att behandla inför och även rehabilitera sig efter loppet om det skulle behövas.
Jag kommer också delta! Min distans blir halvmaran, och det ska bli superkul. Jag ska villigt erkänna att jag var lite tveksam initialt, men säger varmt tack till Uppsala Marathons Mohamad Hassan för att han puttar ut mig ur min komfortzon och in i mitt livs första springlopp! Vem vet, det kanske blir blodad tand för längre distanser!
Anmälan till loppet hittar du här:
https://raceid.com/sv/races/11605/about
Haka på!! Det blir kul!
Foglossning
Foglossning drabbar ungefär varannan gravid kvinna. Tillståndet uppstår på grund av en hormonförändring i samband med graviditet och går oftast över när barnet är fött.
Förutom smärtan i sig så kan tillståndet ha en hämmande inverkan på olika fysiska aktiviteter, ibland blir tillståndet så allvarligt att kvinnan måste sjukskrivas.
Det finns numera god evidens för att akupunktur lindrar foglossning.
2022 publicerades en systematisk review och meta-analys, vars syfte var att undersöka effekt av akupunkturbehandling avseende:
1. smärta,
2. fysisk funktion
3. livskvalitet
hos kvinnor med foglossning under graviditet.
Totalt 10 studier med sammanlagt 1040 kvinnor inkluderades i studien. Resultatet visade att akupunktur gav signifikant förbättring avseende samtliga ovanstående parametrar. Det finns också evidens för att akupunktur I kombination med bäckenbälten har en lindrande effekt.
Rådgör med din barnmorska angående behandlingsalternativ, det finns hjälp att få!
Graviditetsillamående
Illamående är ett vanligt och obehagligt inslag vid graviditet. För vissa kvinnor kan besvären bli mycket allvarliga och kräva sjukvård.
En randomiserad kontrollerad studie gjordes i Adeleide, Australien, där 593 kvinnor i första trimesten (t o m v 14) som upplevde graviditetsillamående och/eller kräkning delades in i 4 grupper där tre grupper fick olika typer av akupunktur och den fjärde gruppen inte fick någon behandling alls. Interventionen följdes upp efter 4 veckor.Slutsatsen av studien visade att akupunktur är en effektiv behandling för kvinnor som upplever graviditetsillamående vid tidig graviditet.
Källa: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1523-536X.2002.00149.x?sid=nlm%3Apubmed
Elektroakupunktur och elektrisk muskelstimulering (EMS)
Jag precis inhandlat en ny elektroakupunkturapparat:)
När jag nämner elektroakupunktur tycker många att det låter lite läskigt, vilket jag kan förstå. Men sanningen att säga så är elektroakupunktur väldigt användbart vid vissa tillstånd eftersom det fungerar såväl smärtlindrande och avslappnande som aktiverande och bevarande av muskulaturen.
Inom idrotten används så kallad elektrisk muskelstimulering (EMS) för att optimera prestation, och inom rehabilitering kan det användas för att främja läkeprocessen och för att behålla muskelfunktion.
Vid muskelkontraktion skickas en elektrisk impuls, en så kallad aktionspotential, från hjärnan och ryggmärgen till muskelfibrerna i den aktuella motoriska enheten, vilket i sin tur ger en kemisk reaktion i muskeln och den kontraheras. Vid EMS, skickas den elektriska impulsen istället via den elektriska stimulatorn vilket i sin tur kontraherar muskeln.
Olika typer av skador i rörelseapparaten kan medföra att omkringliggande muskulatur påverkas, EMS kan i dessa fall användas för att bibehålla så mycket som möjligt av muskelmassan.
Det finns även andra användningsområden, 2013 gjordes en studie på patienter som var försatta i koma. Man ville där undersöka huruvida behandling med EMS kunde hindra allt för stor förlust av muskelmassa. Resultatet av studien visade att de patienter som behandlades med EMS behöll muskelmassa i större utsträckning än de som inte behandlades.
Källa: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0883944113000531?via%3Dihub
Bokningsbar online (boka här!)
Nu har jag anslutit mig till BokaDirekt! Således, kan du utöver att boka tid via telefon eller epost även boka online. Initialt kommer enbart nybesökstider ligga ute, men planen är att framöver lägga ut även återbesökstider till viss del.
Tillbaka på dansgolvet!
Är äntligen, efter ett långt pandemiuppehåll på dansmaraton i Prag över helgenSjälvklart är nålarna och massagebollar med, men vet ju aldrig vad som behöver repareras eller mjukas upp Började känna av min gamla knäskada igår, så jag satte lite nålar innan jag skulle sova och nu känns allt bra igen. Imponerande ändå hur fort kroppen svarar även på kortare behandlingar!
Återgång till jobbet
Nu är hösten här och de flesta av oss har varit tillbaka på våra arbetsplatser några veckor. Jag hoppas att du har haft en välbehövlig paus under sommaren och haft möjlighet att ladda dina batterier. Hur ser din plan för en välmående höst ut? Om du inte har någon, ta en stund och fundera igenom vad du behöver för att må så bra som möjligt för att möta vardagen och dess utmaningar.
Precis som vi vill undvika att våra telefoner och laptops inte ska ladda ur, kan det vara en god idé att ägna vårt egna välmående lite extra tid för att se till att hålla batterierna laddade.
Själv har jag som mål att hitta ett lugnare vardagstempo, dansa mer samt lägga in behandlingar lite oftare än förut för att öka mitt välmående.
Spänningshuvudvärk…
September och oktober. De stela nack- och käkmusklernas tid. Nu har de flesta av oss varit tillbaka till jobbet ett bra tag vilket kan medföra att vår stressnivå har ökat. Under september/oktober är personer som söker för spända käk- och nackmuskler överrepresenterade på min mottagning. Ofta ger spänningarna spänningshuvudvärk och trötthet. Vanligtvis brukar dessa besvär vara lättåtgärdade och brukar försvinna efter några behandlingar.
Elektrisk muskelstimulering (EMS) som rehabiliterande åtgärd efter rupterad hälsena.
Vaccinerad mot covid-19!!
HURRAAAAAA!!!!! Fick precis min första vaccindos mot covid-19! Känns fantastiskt och hoppfullt, jag är SÅ glad!!!
Apropå egenbehandling…
För många är det sedan länge mer regel än undantag att jobba hemifrån. Personer som tidigare inte har haft besvär i nacke, axlar eller rygg har nu börjat få det. Men det finns knep att ta till.
- Som jag tidigare tipsat om, kan man använda sig av en strykbräda för att få till ett provisoriskt stå-skrivbord
- Res på dig och gå omkring när du har telefonmöten
- Ta regelbundna pauser och sträck på dig
- Använd taggig massageboll eller spikmatta för att öka cirkulationen i ryggen
- Införskaffa träningsgummiband och använd dem med jämna mellanrum. Den muskelaktivering det ger kommer man långt med.
Egenbehandling
Titt som tätt frågar folk mig om jag kan sätta nålar på mig själv. Absolut! Under min utbildning var det så vi började sätta nålar. Jag minns den allra första nålen jag satte, det var läskigt till att börja med, men det gick rätt snabbt över. Genom åren har jag behandlat diverse smärttillstånd hos mig själv, såsom hälseneinflammation, plantar fasciit (hälsporre) knäskador och spänningshuvudvärk. Mycket behändigt!
Plantar fasciit…
Så här kul (inte!!) kan man ha det en helt vanlig vardagkväll i januari…har dragit på mig en plantar fasciit, oerhört frustrerande🙄 Har nu den tvivelaktiga äran att uppleva egenbehandling med dry needling. Sjukt smärtsamt men nästan löjligt effektivt😅
Behandla dina skador i tid
I dessa dagar, när vi ska hålla avstånd och undvika trängsel i gymlokaler, söker sig alltfler personer till utomhusträning. För vissa av oss kanske detta innebär förändrade träningsform och vi bör vara vakna på att undvika överbelastning. Överbelastning kan dock komma även när man är van vid sin träningsform, och när man lever ett aktivt liv riskerar man att förr eller senare drabbas av skavanker som kan bli skador av olika omfattning. Låt inte dessa vara obehandlade, gör något åt dem i tid.
Smärtan hos vår vårdpersonal
Pratade med min svägerska för några dagar sedan. Hon jobbar som sjuksköterska inom akutvård och inom Försvarsmakten. För ett halvår sedan började hon studera till narkossjuksköterska. I våras blev hon tvungen att avbryta sin utbildning för att jobba på intensivvårdsavdelning med sövda covid19patienter. Hon beskriver hur hon i flera år har övat för att hantera kris och ofred. Den här våren kom hennes krig, och fienden är osynlig. Hon berättade hur oerhört tungt det är att varje arbetsdag ha på sig sin skyddsutrustning som utgör barriären mellan henne och ett potentiellt dödligt virus. Vätskebalansen är ständigt skev eftersom det är svårt att äta och dricka på grund av skyddsutrustningen, och fastän hon gör allt hon kan för sina patienter är det inte tillräckligt. Hon och hennes studiekamrater har uppgifter de ännu inte blivit utbildade för men förutsätts klara av. Med jämna mellanrum tar läkemedlen för att söva slut. Känslan är tärande, utmattningen ligger och lurar runt hörnet. En krigszon.
Mitt i allt kommer en muskelinflammation som ett brev på posten.
Hon beskriver vilken lättnad det är för henne att ligga på sin fysioterapeuts brits och få behandling 30 minuter i veckan, att smärtan i musklerna gradvis släpper och hon får släppa tankarna på intensivvårdsavdelningen och sova en stund.
Det är många på våra sjukhus runtom i landet som just nu lever i en galen vardag som är enormt påfrestande såväl fysiskt som psykiskt. Jag hoppas så att den här tiden snart är över.
Jag frigör från och med nu 5 tider per vecka till personer som jobbar med covid-19patienter och som har full skyddsutrustning på sig dagarna i ända. Du får 20% rabatt på din behandling. Jag vill hjälpa er att hjälpa andra.
Stress
Jag får ofta förfrågningar om akupunktur vid stress. Det börjar komma allt mer forskning kring akupunkturbehandling mot stressymptom.
2017 publicerades en studie vid ett amerikanskt universitet där såväl personal som studenter med hög självskattad stressnivå randomiserades till akupunktur eller placeboakupunktur. 111 personer inkluderades, 62 personer fullföljde studien.
Båda grupperna fick behandling en gång i veckan i tolv veckor. Stresskattning gjordes kontinuerligt under behandlingstiden samt 6 respektive 12 veckor efter avslutad behandling. Resultatet visade att akupunkturgruppen fick en signifikant reduktion av sin upplevda stressnivå jämfört med placebogruppen.
Forskarnas slutsats är att akupunktur kan vara en effektiv behandling för att sänka stressnivån och att behandlingsresultatet kan hålla i sig i åtminstone tre månader efter behandlingens avslut.
Hälsporre
Apropå föregående inlägg om vårlöpning och överbelastning, lite nu och då kommer patienter som har besvär med hälsporre. Dessa patienter behandlar jag med så kallad dry needling. Dry needling är en specifik akupunkturteknik som visserligen kan vara smärtsam, men den är också mycket effektiv.
Senaste årens studier har visat att dry needling akupunktur är en utmärkt behandlingsform för att behandla hälsporrar.
I mars 2019 publicerades en studie där man behandlat 98 patienter med dry needling eller kortisoninjektioner. Resultatet visade att båda behandlingarna var effektiva men att dry needling var mer effektivt 6 månader efter avslutad intervention.
Källa: https://www.jfas.org/article/S1067-2516(18)30401-0/fulltext
Vårlöpning och överbelastning
Jag älskar löpning! Året runt, i ur och skur.
Under vårsäsongen är det många som söker till kliniken för överbelastningsskador som kommit när man varit lite för entusiastisk med sin löpning och inspirationen varit starkare än vad kroppen för tillfället är.
Och med handen på hjärtat, vi har nog alla varit där någon gång: det är ljusare och varmare ute, fåglarna sjunger, du känner dig fri! Känslan av att andas frisk luft och lyckoruset som infinner sig med endorfiner som frisätts när du springer – kort sagt fantastiskt! Precis så kan det fortsätta vara om du tränar utifrån din kropps förutsättningar. Så, kör på, men lyssna på kroppen och öka träningsintensiteten successivt.
Öppet som vanligt!
Hej allihop!
Det är måndag, ytdesinfektionslösning och handsprit flödar på kliniken;) Jag håller kliniken öppen som vanligt, och skulle läget förändras meddelar jag det så fort jag bara kan. Ta hand om varandra och tvätta händerna!
Ta hand om varandra men ta inte i hand med varandra;)
De senaste två veckorna har jag som vårdgivare såväl på Akademiska sjukhuset som här på kliniken, fått extremt många frågor angående coronaviruset. Som sjuksköterska är en av grundvalarna i mitt yrke att avgränsa smittspridning och jag svarar gärna på alla frågor som kommer.
Den 11/3 deklarerade WHO att coronaviruset har nått pandemistatus. Men – det betyder inte att sjukdomen har blivit allvarligare, bara att den har nått det antal länder som fyller kriteriet för en pandemi.
Vad kan vi då göra för att hindra smittspridning? En hel del faktiskt.
1) Tvätta händerna – tvål och varmt vatten är det bästa sättet för att göra rent händerna när det gäller virus. Tvålen gör sönder viruspartiklarnas höljen och du får en mekanisk borttagning av viruset från dina händer. Tvätta händerna ordentligt, speciellt om du har rört dig i offentlig miljö. Handsprit är också bra och bör användas om det inte finns möjlighet att tvätta händerna.
2) Mycket tyder på att detta är en drop- och kontaktsmitta. Undvik större folksamlingar om möjligt och begränsa fysisk kontakt.
3) Undvik att röra ögon, näsa och mun eftersom viruset smittar via slemhinnorna.
4) Hosta/nys i armvecket och var hemma när du är sjuk.
5) Munskydd hjälper inte mot smitta. De hjälper till att minska smitta från dig, men de blir overksamma när de blivit blöta.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Vallningar
Lite nu och då får jag förfrågningar om att behandla vallningar för kvinnor i menopausen. Kan akupunktur lindra vallningar och andra övergångsbesvär?
Jag har under min tid som akupunktör behandlat övergångssymptom som lindras avsevärt och i många fall försvunnit helt. Dock finns det, som ofta vid olika typer av vård, även patienter som inte svarar lika väl på behandlingen.
Vad säger forskningen då? En metaanalys från 2018 undersökte effektiviteten och säkerheten av akupunkturbehandling mot vallningar hos kvinnor som behandlats för bröstcancer. Sammanlagt 18 randomiserade kontrollerade studier fyllde kriterierna för att vara med.
Resultatet visade att akupunktur var såväl säker som effektiv behandling mot vallningar hos kvinnorna som behandlats för bröstcancer. Dock efterfrågar forskarna fler studier av hög kvalitet.
Länk till artikeln:
http://www.cancerjournal.net/article.asp?issn=0973-1482;year=2018;volume=14;issue=10;spage=600;epage=608;aulast=Wang
Kronisk smärta
Kronisk smärta är ett stort problem och det kan ibland vara svårt att få till en tillräcklig behandling.
2018 publicerades en litteratursammanställning avseende akupunkturbehandling vid kronisk huvudvärk, axelsmärtor, ospecifik rygg- och nacksmärta samt artrit.
Randomiserade kontrollerade studier mellan 2008 till 2015 inkluderades.
Resultatet visade att akupunktur var en säker behandling för muskuloskeletal smärta, huvudvärk och artrit. Effekten av behandlingen satt i över tid och kunde inte förklaras med placeboeffekt. Forskarna anser att akupunktur är ett rimligt behandlingsalternativ vid kronisk smärta.
Här finner du hela artikeln: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927830/pdf/nihms935739.pdf
Plötsligt händer det;)
Som heltidsarbetande småbarnsmorsa gäller det att utnyttja alla mellanrum som finns😉 Hux flux blev det tid över för mig att köra lite estetisk akupunktur på rynkorna i pannan! Kanske dags för en mer helhjärtad kur snart..?
Nu är de klara!
Nu är vetekuddarna klara! Jag är supernöjd med resultatet och jag är också SÅ nöjd över att jag lyckats hitta en lokal leverantör av vetekärnor. Det känns alltid bra att handla lokalt och stötta lokala producenter! Stort tack till min vetekuddepartner-in-crime och svärmor, Monica Klerfalk, som har hjälpt mig tillverka dem.
Vetekuddar!
Flera av mina patienter har efterfrågat utbud av vetekuddar. Helgens projekt har således varit att leta upp en lokal leverantör av vetekärnor och att frakta hem det för tillverkning av vetekuddar. Så! Inom kort kommer kuddarna att finnas på kliniken. Fortsättning följer!
Migrän
Jag träffar ofta personer som lider av migrän. De väljer ofta att prova akupunktur eftersom de tyvärr inte får tillräcklig effekt av sina migränläkemedel.
2019 publicerades en systematisk litteraturöversikt där man studerade hur effektivt akupunkturbehandling är jämfört med läkemedel vid migrän. Resultatet visade att akupunktur var minst lika effektivt och säkert som läkemedel och att akupunkturpatienterna upplevde färre bieffekter jämfört med läkemedelsgrupperna.
Forskarna efterlyser fler studier med hög metodologisk kvalitet samt fler standardiserade akupunkturbehandlingsprogram.
Du finner hela artikeln nedan:
https://headachejournal-onlinelibrary-wiley-com.ezproxy.its.uu.se/doi/full/10.1111/head.13723?fbclid=IwAR2bsRQr1uLlhMMYLE65OgJdvY1LSfNXI25La8OHAmRlzOgY27JfcipYU7I
Gummibandsträning
Jag älskar gummibandsträning! Det är effektivt, enkelt och kan i det långa loppet hålla muskelstelhet och smärta i schack.
Passa på att köpa ett till dig själv, eller varför inte, som julklapp till någon du tycker om. På fredag säljer jag 15 exemplar med 20% rabatt (ord. pris 360kr)! Först till kvarn, pinga i kommentarsfältet😃
Erbjudandet gäller endast 29/11. Vill du att jag skickar hem det till dig tillkommer frakt.
Dry needling vid spänningshuvudvärk
Här kommer lite info om en ny studie där man använt dry needling vid spänningshuvudvärk! Vill du läsa hela studien finner du den här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408118/
Akupunkturbehandling vid pollenallergi
Enligt astma och allergiförbundet lider cirka 25 % av svenska befolkningen av pollenallergi. Många medicinerar med antihistaminer vilka vanligtvis ger en reduktion av de allergiska besvären. Precis som med all typ av behandling svarar personer olika på dessa preparat, och vissa personer har mer besvär av biverkningar än andra. Vanliga biverkningar är känsla av utmattning, trötthet, lätt yrsel, torr/irriterad hals, och huvudvärk. Dessa biverkningar kan utgöra en stor utmaning för de drabbade.
Nyligen publicerades en tysk randomiserad kontrollerad studie med tre grupper, där man tittat på 414 deltagare med pollenallergi som under 8 veckor fick prova akupunktur eller placeboakupunktur, som tillägg till medicinering med antihistaminer. I gruppen som fick akupunktur och antihistamin minskade behovet av medicinering signifikant jämfört med de andra två grupperna som fick placeboakupunktur + medicinering eller endast medicinering.
Slutsatsen av studien visade att akupunktur minskade såväl symptomen av pollenallergin som behovet av medicinering med antihistamin. Författarna anser att akupunktur är en värdefull kompletterande behandling till medicinering vid pollenallergi.
Vill du läsa hela studien hittar du den här: https://aim.bmj.com/content/early/2018/02/26/acupmed-2017-011382.long
Andra källor: https://astmaoallergiforbundet.se/
Akupunktur och forskning – nytt projekt inom allmänpsykiatrin
HURRA!!!!
Alldeles nyss fick jag reda på att etikansökan för vårt nya projekt inom allmänpsykiatrin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har blivit godkänd!
Det nya projektet syftar till att undersöka huruvida öronakupunktur enligt NADA-metoden ger en lindring av symptom av ångest och depression. Vi kommer att ge NADA som tilläggsbehandling till vanlig behandling som erbjuds vid mottagningen. De av våra patienter som lider av ångest- och nedstämdhetsproblematik kommer att tillfrågas om deltagande. Vi kommer även att inkludera patienter från enheten för transkulturell psykiatri. Vid denna mottagning behandlas patienter som är såväl asylsökande som papperslösa, och många av dem lider av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
Det känns fantastiskt roligt att äntligen få sjösätta detta projekt, mer information om detta kommer komma fortlöpande!
God Jul!
Nu är det snart jul! Jag hoppas att ni alla mår bra och att ni har möjlighet att få rå om såväl er själva som nära och kära.
I julklappshetsen som kan råda just nu vill jag slå ett slag för Giving People som hjälper både barnfamiljer och äldre som har svårt att leva på sin pension, till en möjlighet att få julmat och julklappar. Jag brukar själv swisha en slant lite nu och då under året eller köpa något av deras paket att ge bort i julklapp eller födelsedagspresent. Det känns fint att bidra till att någon får det lite bättre en stund. Vill du skänka ett bidrag eller köpa julklappar av dem, kan du göra det via deras hemsida www.givingpeople.se.
Må så gott och ha en riktigt God Jul, ta hand om varandra!
NADA vid stress
Här kommer en ny intressant studie om att reducera stress med NADA-sättningen!
https://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/acu.2014.1072
Öronakupunktur vid anorexi
Tidigare i år i april, publicerades en kvalitativ studie av Siiri Hedlund och Kajsa Landgren, Lunds universitet, en intervjustudie där patienter inneliggande för vård av anorexi intervjuats om sina erfarenheter av att få öronakupunktur enligt NADA-protokollet. Studien kan ni hitta här:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01612840.2017.1303858?scroll=top&needAccess=true
Vår senaste artikel!
Äntligen är den senaste artikeln i min avhandling publicerad! Den handlar om korttidseffekten av öronakupunkturen och KBT hos våra patienter med insomni. Resultatet visade att öronakupunktur enligt NADA-protokollet i lika stor utsträckning som KBT:n, hjälpte våra deltagare att sluta med/reducera sina sömnläkemedel. Vidare såg vi trender som tyder att NADA kan ha en reducerande effekt på symptom av ångest och nedstämdhet.
Här kommer länken till artikeln, den är aktiv under 50 dagar. Jag önskar dig trevlig läsning och en trevlig helg!
https://authors.elsevier.com/a/1VveJ6geyxcgqu
Utvärdering av NADA inom psykiatrin
Mitt forskningsarbete handlar till stor del om att utvärdera öronakupunktur enligt National Acupuncture Detoxification Association (NADA)-protokollet inom psykiatrisk vård. NADA används på flera håll inom psykiatrisk vård i Sverige och det finns flertalet rapporter som styrker att patienterna mår bra av metoden. Dock finns det mycket kvar att undersöka. Metoder som används bör utvärderas kontinuerligt och det är viktigt att lyfta blicken och ta fram nya behandlingsmetoder. Alla vill inte ha läkemedel som behandling (eller kan inte av olika anledningar), och jag tycker att det är rimligt att man ska kunna få ha en viss bestämmanderätt över sin kropp.
Här kommer en av de senaste vetenskapliga sammanställningarna om NADA inom beroendevården.
https://www.dovepress.com/the-national-acupuncture-detoxification-association-protocol-auricular-peer-reviewed-article-SAR
Foglossning vid graviditet
Foglossning drabbar ungefär varannan gravid kvinna.
Tillståndet uppstår på grund av hormonförändring i samband med graviditet och går oftast över när barnet är fött. Förutom smärtan i sig så kan tillståndet ha en hämmande inverkan på olika fysiska aktiviteter och ibland bli så allvarlig att kvinnan måste sjukskrivas. Enligt en forskningssammanställning från 2015 gjord av av forskare från Göteborg, Linköping och Lund finns det vetenskaplig evidens för att akupunktur och bäckenbälten har en lindrande effekt. Rådgör med din barnmorska angående behandlingsalternativ.
Källor: 1177
https://onlinelibrary.wiley.com.ezproxy.its.uu.se/doi/10.1111/aogs.12681/full
(OBS, kan tyvärr endast ses med universitetsinlogg)
Har du ont, kom till mig.
Smärta kan komma i många former under livets gång. Smärtproblematik syns inte, men kan för många vara en plågsam följeslagare som tar stor uppmärksamhet i anspråk. Ibland läker kroppen ut smärttillstånd på egen hand, andra gånger kan det behövas hjälp på traven, farmakologisk såväl som icke-farmakologisk. Akupunktur har använts som icke-farmakologisk smärtbehandlings sedan 1980-talet i Sverige.
Två fördelar med akupunktur vid exempelvis tillfälliga inflammatoriska tillstånd, är att det 1) går relativt snabbt att behandla och 2) det går att punktbehandla själva problemområdet och kroppen behöver inte utsättas för biverkningar så som vid medicinering med antiinflammatoriska preparat.
Migrän
2009 publicerade Klaus Linde et. al. ”Acupuncture for migraine prophylaxis (Review)” där man undersökt huruvida akupunktur är en verksam metod vid migrän. Svaret blev ja. Linde och medarbetare antyder även att det till och med i vissa avseenden kan vara bättre med akupunkturbehandling än läkemedel eftersom akupunktur inte ger några bieffekter.
Nu har forskargruppen uppdaterat informationen och slutsatsen är att akupunktur reducerar huvudvärk vid migrän samt att akupunktur verkar ha en liknande behandlingseffekt som de medicinska preparaten i studierna.
Dock efterlyser de fler långtidsuppföljningar.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD001218.pub3/full
Källa: The cochrane library
Tillbaks på jobbet efter semestern
Semester. En möjlighet till återhämtning. Att bryta gamla invanda mönster, lyfta blicken och reflektera över sin tillvaro.
Själv är jag nu tillbaka på jobbet och känner att inspirationen flödar J Jag hoppas att många med mig känner på det viset och att ni som nu kommer tillbaka till jobbet eller skolan har en skön ledighet i ryggen.
Väl tillbaka på jobbet är det dock tyvärr lätt att snabbt halka in i jobbstressen: alla som inte har nått dig då du varit på semester och som vill prata med dig NUUU (helst igår), allt som inte blivit gjort då du varit borta, planering inför hösten………listan kan göras hur lång som helst. Hur gör man för att behålla sitt lugn och för att undvika ryckas med i strömmen av alla krav och måsten? Mina bästa sätt att hantera detta är:
– skaffa överblick över din situation och ta en sak i taget
– sätt tydliga gränser
– håll det du lovar
Enkelt? Ja och nej. För mig har det krävts mycket övning för att kunna stå kvar i mina beslut och att kunna säga ”nej inte just nu, men jag tittar på det imorgon”. Men, repetition är kunskapens moder och jag gör det ju för att jag själv ska må bra i längden. Hur gör ni? Dela med er av era bästa tips!!
”Sleep patterns in a randomized controlled trial of auricular acupuncture and cognitive behavioral therapy for insomnia”
Denna artikel har nyligen blivit publicerad och är en del av avhandlingen. Här har vi undersökt hur sömnmönstret har sett ut före och efter behandling med öronakupunktur eller kognitiv beteendeterapi för insomni. Vårt mätinstrument var aktigrafi, en sorts rörelseregistrator som till stor del kan skilja sömn från vakenhet.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388117300506
(länken är aktiv till och med 7/9 2017)
Akupunktur och forskning
”Auricular acupuncture for insomnia”
Efter fem långa och innehållsrika år är nu min avhandling ”Auricular acupunture for insomnia” färdig! Dessa år har utan tvekan varit oerhört berikande, såväl personligt som professionellt. Att forska om akupunktur är något av det mest inspirerande jag har gjort i mitt yrkesliv och jag kan varmt rekommendera det för den som någon gång har funderat på att göra det. Mer akupunkturforskning behövs, detta är hittills mitt strå till stacken.
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1088515/FULLTEXT01.pdf
Eftersom avhandlingen nu är färdig kommer det under hösten att finnas fler behandlingstider!
Varmt välkomna!
Akupunktur och forskning
“Auricular Acupuncture and Cognitive Behavioural Therapy for Insomnia: A Randomised Controlled Study”
Äntligen har vi publicerat den första av tre artiklar i vår randomiserade kontrollerade studie där vi jämfört kognitiv beteendeterapi (KBT) med öronakupunktur (NADA) vid insomni! https://www.hindawi.com/journals/sd/2016/7057282/
Vägen hit har verkligen varit både lång och krokig, men det har helt klart varit värt allt jobb!
Önskar dig trevlig läsning!
Akupunktur och forskning
Nu har vår sömnprojekt med NADA och KBT dragit igång på allvar 🙂 Det känns oerhört roligt att kunna göra den här typen av forskning och förhoppningsvis kunna hjälpa till att göra akupunktur mer tillgängligt för alla som önskar prova det.
Vår första artikel som jag nämnt tidigare har nu blivit e-publicerad i Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23230968
För er som bor nära Malmö, Linköping, Göteborg och Karlskrona och har bebisar med kolik vill jag varmt rekommendera er att ta kontakt med Kajsa Landgren som just nu driver en multicenterstudie som handlar om akupunktur vid spädbarnskolik. Läs mer på https://www.spädbarnskolik.se/om%20acu%20col.htm
Trevlig helg på er!
Akupunktur och forskning
Nu var det ett bra tag sedan jag postade på denna blogg. Mycket har hänt sedan senaste inlägget, bland annat har mitt doktorandprojekt med akupunktur, insomni och beroende av sömnpreparat dragit igång på allvar! Vår första artikel “Patients’ excperience of auricular acupuncture during protracted withdrawal” har blivit accepterad och ska publiceras inom kort. Vi har även startat vår andra studie som handlar om personer med insomni som är beroende av sin förskrivna dos sömnläkemedel och som vill sluta ta sina läkemedel. I denna studie kommer vi hjälpa till att sätta ut sömnläkemedlen, därefter kommer personerna slumpmässigt inkluderas i en av två grupper där ena gruppen får öronakupunktur och den andra får kognitiv beteendeterapi i grupp mot sömnproblem.
Då beroendeproblematik ligger mig varmt om hjärtat kommer jag framöver engagera mig i U-FOLD (www.ufold.uu.se), ett nätverk för beroendeforskning vid Uppsala universitet. Syftet med U-FOLD är att bedriva forskning, prevention och behandling av läkemedel- och drogberoende där inte bara universitetet och vården är inkopplade utan även andra myndigheter, organisationer och föreningar. Mycket inspirerande!
Jag önskar er en trevlig 1:a advent!
Akupunktur och forskning
I början av december fick jag och min forskningshandledare det oerhört glädjande beskedet att vi fått ett stort forskningsanslag till vårt kommande projekt om NADA, sömn och beroendeproblematik!! Så under det kommande året kommer jag att doktorandregisteras och vi kommer inleda projektet så fort vi har möjlighet.
Appropå akupunktur och forskning så vill jag rikta ett STORT GRATTIS till Kajsa Landgren som har disputerat inom ämnet akupunktur vid spädbarnskolik! Nedan finner du länkar till två av hennes artiklar som ingår i avhandlingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3212902/?tool=pubmed, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002757/?tool=pubmed
Migrän
Under hösten 2010 fick jag möjlighet att fördjupa mig i att behandla olika typer av migrän då plötsligt flertalet av mina patienter efterfrågade migränbehandling. Att behandla migrän är väldigt intressant och med hjälp av akupunktur kan man åstadkomma ett mycket gott resultat som håller i sig över tid.
Huvudvärk är en av de vanligaste åkommorna i vårt samhälle, allt ifrån tillfällig spänningshuvudvärk till förlamande migrän. 7000 år f.Kr. under den sk neolitiska perioden, behandlades migrän via så kallad trepanation, det vill säga att man med hjälp av en borr öppnade kraniet. En av teorierna var att uppkomsten till huvudvärken var onda andar, och man ville genom att borra hål i kraniet släppa ut dessa. Migrän var en åkomma som läkekonstens fader Hippokrates (460-370 f. Kr.) dokumenterade i ”Obiter dicta”, där han redogjorde för sina egna migränsymptom.
Gudskelov är trepanation ett minne blott;-) I dag behandlas migrän vanligtvis med hjälp av läkemedel, receptfria som receptbelagda, men tyvärr blir inte alla hjälpta av farmakologisk behandling.
Inom forskningen har man uppmärksammat akupunktur som behandlingsform vid migrän. 2009 publicerade Klaus Linde et. al. ”Acupuncture for migraine prophylaxis (Review)” där man undersökt huruvida akupunktur är en verksam metod vid migrän. Svaret blev ja. Linde et. al. antyder även att det till och med i vissa avseenden kan vara bättre med akupunkturbehandling än läkemedel eftersom akupunktur inte ger några bieffekter.
Källa: The cochrane library https://onlinelibrary.wiley.com/o/cochrane/clsysrev/articles/CD001218/frame.html
Stress
Det är ingen hemlighet att vi i vårt snabba samhälle stressar allt mer och mer. Ständigt ställs vi inför olika typer av val, kraven på oss ökar och vår fritid och våra källor till återhämtning blir alltmer begränsade. Vårdguiden säger ” Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan. Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet.” Men vad händer då om vårt alarmsystem är påslaget de största delarna av dygnet? Enligt TCM är långvarig stress enbart negativt eftersom det leder till en av de allvarligaste tillstånden – utmattning. Inom Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) gör man allt för att undvika utmattningssyndrom. Utmattning är i många fall grunden till andra sjukdomar och det blir avsevärt besvärligare att behandla dessa om så är fallet. Utmattning inom TCM innebär kort och gott att alla energidepåer är uttömda och förmågan till återhämtning är starkt begränsad.
Så snälla, ta väl hand om er och återkom gärna med tips på hur man kan undvika stress 🙂
Sluta röka
Sluta röka… för vissa – lätt att sluta, för de flesta – svårt att bibehålla. Nikotin är nog ett av de listigaste gifterna som finns. En cigarett passar till alla tillfällen: när du vill fira, när du vill trösta dig själv, koppla av, tagga till, hög mysfaktor, efter maten, fika med en kompis, till vin eller öl etcetera etcetera….listan kan göras hur lång som helst! Jag slutade röka i augusti 2001. Det har jag aldrig ångrat. Men fortfarande kan jag ibland känna av att nikotinet haft ett grepp om min hjärna, exempelvis när jag är stressad vid ett övergångsställe med tung trafik och jag måste över – då börjar mina ”ciggfingrar”, höger pekfinger och långfinger, att frenetiskt spela;-)
Att sluta röka kräver en stark motivation. Vad som kan vara en hjälp på vägen är vägledning i hur man ändrar sitt betéende kring rökning. Även öronakupunktur har visat sig vara effektivt, flera av mina patienter vid Beroendemottagningen har berättat att sedan de började få öronakupunktur har de spontant minskat ner på cigaretterna. Inte helt fel;-)
Under hösten drar jag igång mina första sluta röka grupper vid Idrottsskadecentrum i Uppsala, där man som deltagare får hjälp att kartlägga och ändra sitt nikotinbetéende samt får behandling med öronakupunktur. Ska bli mycket spännande att se utfallet!
Akupunktur
Jag tycker akupunktur är en fantastisk behandlingsmetod där man kan komma åt många typer av hälsoproblem. Men om man tror att akupunktur är svaret på alla problem så är man ute och cyklar. Jag får ofta frågan: ”funkar akupunktur verkligen?” Forskning samt egen erfarenhet säger: Ja, men inte för alla. Precis som olika människor kan få olika effekt (och biverkningar) av läkemedel landar även akupunkturbehandling in olika hos människor. På frågan ”hur vet jag att det fungerar för mig?” svarar jag: det vet du inte, du får helt enkelt prova. Det värsta som kan hända är att du inte får någon behandlingseffekt. Det bästa som kan hända är att det fungerar och ger dig en ny dimension av välmående;-)
Min vision
Hur kommer det sig att jag har valt att utbilda mig inom västerländsk och österländsk medicintradition? Min vision är att ta det bästa från skolmedicinen och traditionell kinesisik medicin (TCM). Det finns så mycket bra och användbart inom båda medicintraditionerna, och min förhoppning är att genom min kunskap kunna vara en bro mellan dessa traditioner. Vår skolmedicin är idag fantastisk, speciellt när det kommer till specialområden. Varje år kommer mer och mer avancerade tekniker inom kirurgi och andra behandlingsområden. Däremot finns det vissa tillkortakommande inom vården beträffande exempelvis allergier, migrän, utmattningstillstånd, stressproblematik med mera.
Inom TCM behandlar man ofta dessa problem framgångsrikt, dels genom akupunktur, men också genom att arbeta med människan som helhet.
Avslutningsvis ställer jag följande fråga: Om utövare av skolmedicin och TCM skulle samarbeta mer skulle vi då ha en friskare befolkning?
NADA
I mitt arbete som beroendesjuksköterska sätter jag ofta öronakupunktur. I beroendesammanhang runtom i världen används en sättning öronen som som kallas för NADA. NADA står i detta sammanhang inte för spanskans ”ingenting” utan för National Acupuncture Detoxification Association. 2009 träffade jag min nuvarande handledare vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala Universitet, och tillsammans har vi undersökt (och gör fortfarande) hur våra patienter inom beroendevården upplever öronakupunktur som behandlingsform.
Genom de åren som jag har arbetat med NADA har jag sett en genomgående trend i att patienterna som får det lugnar ner sig i största allmänhet. Detta leder bland annat till bättre sömn, förbättrad koncentrationsförmåga, känsla av välbehag i största allmänhet med mera. Kort och gott så önskar jag att fler människor skulle ha möjlighet att ta del av denna, enkla, behandlingsform.
Hur det hela började
När jag var 17 år råkade jag göra illa knät på träningen. Min tränare som också var massör sa ”kom med ner till kliniken och låt vår akupunktör behandla dig”. Ok, tänkte jag, jag testar väl. På kliniken fick jag träffa akupunktören som snabbt satte 5 nålar i mitt knä (en sättning jag gärna använder mig av idag), sen fick jag ligga i behandlingsrummet ensam en stund. Lite läskigt var det allt…men rätt häftig känsla också.
Efter två behandlingar var knät bra och jag har varit besvärsfri sedan dess. En bieffekt av behandligen var att jag blev så fascinerad av akupunktur att jag beslöt mig för att en dag bli akupunktör själv. Min fantastiska akupunktör, Ara Rohi i Uddevalla, tipsade mig om Nei Jingakademin i Enköping där han själv studerat akupunktur.
Så, 2003 påbörjade jag min 3-åriga utbildning till akupunktör – ett av de bästa besluten jag har fattat under mitt liv;-)
Pollenallergi
Våren är här! Jag måste säga att jag verkligen njuter av längre och längre dagar, vårdofterna och den där känslan av ökad energimängd som våren innebär i alla fall för mig. Men våren är inte allas favoritårstid, åtminstone inte om man lider av pollenallergi. För alla er innebär våren medicinering, rinnande näsor och ögon, andningssvårigheter, trötthet som sitter i dygnet runt etcetera etcetera…Under våren 2010 blev jag kontaktad x antal gånger med förfrågningar om jag behandlar pollenallergi med akupunktur. Svaret är: absolut! Många av er som ringde då valde att prova behandling, och lyckligtvis visade sig akupunktur vara ett lämpligt behandlingsalternativ för flertalet av er. Så, om du är nyfiken på om akupunktur är ett behandlingsalternativ för dig, välkommen upp till kliniken och ge det ett försök!