Akupunktur

Historik om akupunktur

Akupunktur kommer ursprungligen från Kina. På grund av dess hälsobringande effekt har metoden använts där under flera tusen år.
Akupunktursystemet baseras på det så kallade meridiansystemet, vilket enligt TCM förklaras som olika typer av inre och yttre energibanor vilka är sammanlänkade både med varandra och med våra inre organ. I dessa energibanor finns akupunkturpunkterna utspridda. Genom att manipulera dessa punkter – via nål, massage, koppning eller värmebehandling – kan man åstadkomma olika typer av effekter.
acupuncture 1211182  340 223x300 - AkupunkturAkupunkturen gjorde sitt intåg i Sverige omkring 1970-talet, men godkändes som behandlingsmetod inom sjukvården först vid 1982.
I dagens sjukvård används metoden främst inom smärtbehandling, vid graviditetsbesvär och förlossning samt på flera håll inom psykiatrin, då främst inom beroendevård. Inom beroendevården används främst en standardiserad sättning i öronen enligt det så kallade NADA-protokollet. Förkortningen NADA står för National Acupuncture Detoxification Association och på senare år bedrivs allt mer forskning om denna nålsättning.

Olika typer av akupunktur

Kroppsakupunktur baseras på ovanstående meridiansystem. Kroppsakupunktur är den vanligaste metoden och kan tillämpas vid de flesta behandlingstillstånd inom akupunkturbehandling.
Öronakupunktur baseras på den franske Paul Nogiers upptäckt under 1950-talet. Han upptäckte det system som man idag använder sig av vid öronakupunktur, där olika öronzoner anses representera olika delar av kroppen.
Skalpakupunktur innebär att man, som namnet avslöjar, arbetar med nålar via skalpen. Skalpakupunktur tillämpas vid olika typer av neurologiska åkommor, exempelvis för att lindra neurologiska smärttillstånd.

Hur en behandling går till

Det är vanligt att första besöket är längre än resterande besök. Detta beror på att du vid första besöket får svara på en rad frågor om dig själv och dina symptom. Har du smärttillstånd undersöks dessa fysiskt.
Under själva behandlingen får du klä av den del av kroppen som ska behandlas, underkläderna behålls i de allra flesta fall på. Vanligtvis får du ligga på en brits. Beroende på vilken typ av behandling du behöver får du ligga på rygg, mage eller sida.
Nålarna som används är tunna sterila engångsnålar. Dessa sticks in i akupunkturpunkterna eller de ställen som behöver behandlas. När nålarna sitter i är det vanligt att behandlaren skruvar på dem för att stimulera vävnaden.
En vanlig fråga är om behandlingen gör ont. Då olika personer såväl som vissa delar av kroppen är mer smärtkänsliga än andra, kan det variera huruvida akupunkturbehandlingen känns smärtsam eller ej.
Vanligtvis sitter nålarna kvar i kroppen runt 20-30 minuter.

Det är alltid svårt att avgöra hur många behandlingar som behövs för att komma tillrätta med ett problem. Precis som med alla behandlingar är det individuellt hur just du kommer svara på behandlingen. Rör det sig om att häva ett inflammatoriskt tillstånd brukar en lättnad upplevas redan efter 1-2 behandlingar. För andra tillstånd, exempelvis migrän, menssmärtor eller pollenallergi, kan det ta upp emot 3 behandlingar innan resultatet visar sig. Det finns även människor som inte har effekt av behandlingen alls.

Akupunktur kan med fördel kombineras med annan behandling, exempelvis läkemedel.

(Källa: www.1177.se)